Koti      Salibandyn suosio Suomessa


Salibandyn suosio Suomessa

 

Tiesitkö, että salibandy on kehittynyt nykyisen kaltaiseksi vauhdikkaaksi reikäpallolla pelattavaksi joukkuepeliksi alun perin ”floorhockey” nimeä kantaneesta pelistä?
Floorhockeytä pelattiin sisätiloissa muovisella kiekolla ja suoralapaisilla mailoilla ennen salibandyn aikakautta, joka voidaan katsoa syntyneeksi naapurimaassamme Ruotsissa 1960- ja 1970-lukujen aikana.
Suomen salibandyliitto perustettiin 1980-luvun puolivälissä ennen kuin ensimmäistäkään varsinaista salibandyottelua oli pelattu Suomessa.
Vähitellen salibandy ja sähly alkoivat saada omat merkityksensä, kun salibandysta tuli ammattimaista ja liigassa pelattavaa urheilua. Sähly on nykyisin tunnettu harrastelijamielessä pelattavana salibandyn variaationa, jossa sääntöjä voidaan muokata tilanteen mukaan yleensä rennompaan suuntaan.
Erityisesti nuorten keskuudessalajin molemmat versiot ovat tasaisesti kasvattaneet suosiota 1990-luvulta lähtien.

Salibandyn suosion kasvusta kertoo myös se, että otteluiden veikkausmahdollisuudet ovat lisääntyneet reilusti viime vuosina. Olipa käynnissä sitten salibandyliigan tai
Suomen Cupin ottelu, löytyy veikkaajille useimmiten kohteita tarjolle. Sama koskee myös lajin kansallisia kisoja, kuten maaotteluita sekä maailmanmestaruustaistoa.

Tällä hetkellä kotimaassamme on jo yli 350 000 salibandyn harrastajaa. Tieto pohjautuu Suomen Gallupin Suomen Liikunta ja Urheilu Ry:lle tekemään tutkimukseen (2005-2006). Tämä tekee salibandysta Suomen toiseksi pelatuimman sekä veikatuimman palloilulajin heti jalkapallon jälkeen.
 
Suomen kansallisella tasolla korkein sarjataso on salibandyliiga niin miesten kuin naistenkin puolella.
Kansainvälisellä tasolla Suomi on menestynyt salibandyssä varsin hyvin ja ollut aktiivisesti kehittämässä lajia sekä viemässä sitä ulkomaille.
Jo vuonna 1986 Suomi oli mukana Ruotsin ja Sveitsin kanssa perustamassa IFF-liittoa (kansainvälinen salibandyliitto).
 
Pitkälti pohjoismaalaisen aktiivisen pelaamisen ansiosta salibandyssa järjestetään MM-kisat nykyisin joka toinen vuosi siten, että parilliset vuodet ovat miestenkisoja ja parittomat puolestaan naisten MM-kisoja varten.
 
Kesäisin tuttuun tyyliin ulkona pelattava salibandyn variaatio katusähly on saavuttanut tasaisen suosion 2000-luvun aikana nuorten pelaajien keskuudessa. Kesäisiä katusählyturnauksia on pelattu esimerkiksi Nokialla, Porissa ja Tampereella.
Mikäli katusähly kiinnostaa, käy katsomassa kuvagalleriaamme edellisvuosien katusählyturnauksista. Katusähly on mitä loistavin keino viettää koulusta ansaittua kesälomaa liikkuen ja kisaillen kavereiden kanssa hyvässä yhteishengessä. Se aktivoi niin mieltä kuin kehoakin aivan toisella tavalla, kuin hengailu puistossa tai täydessä kauppakeskuksessa.
Pirteän mielen lisäksikatusählykisoissa on tarjolla voittamisen riemua ja palkintoja hyvästä yrittämisestä.   

Loppukevennykseksi voit katsoa hauskan salibandyvideon: http://www.youtube.com/watch?v=_BSj2S9NoFo